Perussudoku tehdään 9×9-ruudukolla, joka on jaettu yhdeksään pienempään ruudukkoon

Sudoku on logiikkapeli, jossa on tarkoituksena saada neliönmuotoinen ruudukko täytetyksi numeroilla. Jokaisella vaaka- ja pystyrivillä sekä jokaisessa osaneliössä saa käyttää samaa merkkiä vain yhden kerran. Merkit ovat numerot 1-9. Ruudukossa on aluksi valmiina muutama merkki. Yleisin sudokun muoto on 9×9 -ruudukko, joka on jaettu yhdeksään 3×3 -neliöön.

Sudokut ovat matemaattisia logiikkapelejä, vaikka niihin ei sisällykään aritmetiikkaa. Sen sijaan ne kuuluvat erilaisia yhdistelmiä laskevaan matematiikan haaraan, kombinatoriikkaan. Sudokun ratkaiseminen vaatii muun muassa abstraktia ajattelua ja loogista päättelyä. Suosion arvellaan perustuvan ihmiskunnan ikivanhaan kiinnostukseen numeroita kohtaan. Sudokun matemaattinen kauneus perustuu siihen, että sillä on aina yksikäsitteinen ratkaisu. Sudokujen ratkaiseminen antaa onnistumisen iloa, kuten vaikkapa ristisanatehtävien ratkaiseminen.

Sudokun historiaa

Ensimmäinen sudoku oli yhdysvaltalaisen Howard Garnsin tekemä, vuonna 1979 pulmalehdessä julkaistu ”Number Place”. Japanilainen Maki Kaji huomasi tehtävän ja alkoi kehitellä omia japanilaisia versiotaan, jotka saivat nimen sudoku. Maailmanlaajuiseen suosioon sudokut nousivat kuitenkin vasta 2000-luvun alussa, kun uusiseelantilainen Wayne Gould julkaisi ensimmäisen sudokun Conway Daily Sun -lehdessä vuonna 2004. Pian sudokujen julkaisemisesta kiinnostuivat myös brittiläiset lehdet kuten Daily Mailja tehtävät alkoivat tavoittaa koko ajan laajempia lukijajoukkoja. Sudokuja alettiin julkaista lähes kaikissa brittilehdissä, sitten ilmestyivät sudoku-kirjat ja samalla lyijykynämyynti kasvoi huimasti. Muutamaa vuotta myöhemmin näitä huippusuosion saavuttaneita sudokuja julkaistiin jo 90 maassa.

Suomessa sudokuja alkoi ensimmäisenä julkaista Helsingin Sanomat syyskuussa 2005. Sittemmin niitä ovat julkaisseet muun muassa iltapäivälehdet ja ristikkolehdet.

Sudokun variaatioita

Sudokuja löytyy nykyään vaikka minkämuotoisissa variaatioissa

Sudokuja on monenlaisia variaatioita klassisesta 9×9 -mallista. Esimerkiksi minisudoku on vain 4×4-mallinen ruudukko, missä on yleensä käytössä numerot 1-4. Supersudokussaon 12×12 -mallinen ruudukko, joka on jaettu 12 pienempään 4×3-ruudukkoon. Yleensä tässä mallissa on käytössä numerot 1-12. Kovempaa haastetta kaipaaville on tarjolla esimerkiksi mestarisudokuja tai killerisudokuja. Ensimmäiset perustuvat 16×16-ruudukkoon, joka on jaettu 16 pienempään 4×4-ruudukkoon. Käytössä on sekä numeroita (1-16 tai 1-9) että kirjaimet A-F. Killerisudokussa taas ei ole esitäytettyjä ruudukoita lainkaan, eikä niiden muoto ole muutenkaan sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Varmasti haastavaa! Sudokut jaotellaan niiden vaikeusasteen mukaan tasolle 1-4 tai 1-5.

Kokeile itse!

Sudokujen ratkaisemista voi kokeilla useilla eri sivustoilla helposti ja ilmaiseksi. Katso esimerkiksi mitä suositut nettipelisivustot Älypää.com, Pelikone.fi tai 1001pelit.com tarjoavat. Valittavanasi on monenlaisia sudokutyyppejä eri vaikeusasteilla. Lisäksi tietenkin lähikioskin lehtihyllyt pursuilevat usein erilaisia sudokupulmia ratkottavaksi!