Japanilainen ristikko on sanaristikkotyyppi, jolla on yksinkertaiset säännöt, mutta haastava ratkaisu. Tarkoitus on vihjeiden avulla värittää ruutuja, ja näistä väritetyistä ruuduista muodostuu sitten kuva. Ristikko tunnetaan myös esimerkiksi nimillä hanjije, picross, nonogramja griddler. Se on kehitetty 1980-luvulla Japanissa. Idea ristikkoon syntyi Tokiossa käydyssä kilpailussa, missä pilvenpiirtäjien seiniin muodostettiin kuvioita ikkunoiden valoja sytyttämällä ja sammuttamalla. Ensin ristikoita alkoi ilmestyä japanilaisissa pulmalehdissä, mistä ne levisivät muualle maailmaan 1990-luvulla. Tästä suositusta ristikosta on kehitetty myös videopeliversioita, esimerkiksi Nintendon Mario’s Picross.
Miten japanilainen ristikko ratkaistaan
Ruuturivien marginaaleissa ylhäällä ja sivulla kerrotaan vihjeenä kunkin rivin peräkkäisten väritettävien ruutujen määrä. Väritettyjen ruuturyhmien väliin on aina jätettävä vähintään yksi tyhjä ruutu. Esimerkiksi vihje ”2 6 3” tarkoittaa, että rivillä on yksi kahden, yksi kuuden ja yksi kolmen värillisen ruudun ruuturyhmä. Japanilaiset ristikot ovat yleensä mustavalkoisia, mutta on myös samalla tavalla ratkaistavia, usealla eri värillä täytettäviä ristikoita. Niissä vihjenumeroiden värit kertovat, minkä väriseksi kyseiset ruudut tulee värittää.
Japanilaisen ristikon ratkaiseminen kannattaa aloittaa etsimällä ruudukosta sellaisia rivejä, joilta väritetään kaikki ruudut. Jos väritettävien ruutujen määrän kertova numero on suurempi kuin puolet rivin pituudesta, voi päätellä ruudut, jotka varmasti väritetään. Varmuudella tyhjiksi jäävät ruudut selviävät etsimällä risteävät rivit, joista väritetään vain yksi ruutu tai yksi ruuturyhmä. Jos yleisimmillä metodeilla ei saada täytettyä enempää ruutuja, on hyvä alkaa miettimään pidemmälle ja vertailemaan eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi voidaan katsoa, mitkä väritetyt ruudut aiheuttaisivat konfliktin risteävän rivin kanssa ja sitten sulkea ruutuja tai vaihtoehtoja pois.
Japanilaisen ristikon ratkaisemisessa ei tulisi täyttää ruutuja omien arvailujen tai oletettujen todennäköisyyksien pohjalta. Yksikin väärin täytetty ruutu voi muuttaa ristikon lopputulemaa merkittävästi eikä sitä välttämättä ole ihan helppoa tai edes mahdollista korjata jälkeenpäin.
Kokeile itse!
Japanilaisia ristikoita voi tehdä netissä puhelimella, omalla koneella tai tulostaa paperille. Myös joissain ristikkolehdissä on japanilaisia ristikoita. Tähän sanaristikkotyyppiin erikoistuneita sivustoja on ainakin puzzle-nonograms.com, griddlers.net, ja freenonograms.altervista.org, missä kaikissa voi ratkoa ristikoita ilmaiseksi. Ristikkolehtiä voi tilata japanilaisetristikot.fi -sivuilta. Samalla sivustolla on myös linkkejä online-ristikoihin.